Stres oksydacyjny i stan zapalny to ściśle powiązane procesy patofizjologiczne, z których jeden może być łatwo wywołany przez inny. Zatem oba procesy występują jednocześnie w wielu stanach patologicznych np. przy otyłości. Każdy rodzaj treningu indukuje stres oksydacyjny, niezależnie czy podnosi się ciężary, biega, pływa, skacze czy trenuje na [...]
Ostatnimi czasy gorsza jakość żywności, która nas otacza, sprawia, że nasze ciało wystawione jest na kontakt z różnego rodzaju substancjami szkodliwymi, jak np. ksenobiotyki, występujące dość bogato w przetworzonej żywności. Sprawia to, że organizm wystawiony jest na działanie szkodliwych substancji, które wymagają od nas ciągłego oczyszczania, [...]
Wykorzystanie elementów medycyny naturalnej w obecnych czasach jest dość modnym sposobem na to, aby podnieść parametry zdrowotne organizmu, wspomóc wysiłek fizyczny czy też pracę umysłową. Strategia doboru suplementacji jest obecnie tak powszechna, że niekiedy osoby, które dotknięte są stanem chorobowym, często leczą się na własną rękę, co [...]
Do tej pory z wpływem na układ hormonalny wiązano głównie witaminę D. W licznych badaniach wykazano, iż otyłość jest związana z niedoborem witaminy D i wtórną nadczynnością przytarczyc. Ale na czym polega to powiązanie? Niedobór witaminy B12 także zwiększa ryzyko rozwoju otyłości Być może u otyłych witamina D jest dystrybuowana w podskórnej [...]
Palma sabałowa w suplementacji sportowej znajduje swoje zastosowanie jako wsparcie dla gruczołu krokowego, ale i nie tylko. Jednak zanim przejdziemy do omówienia jej cudownych właściwości, należy nieco bliżej przyjrzeć się samej roślinie, która pochodzi z Ameryki Północnej. Najbardziej bogata w związki aktywne rośliny jest jej część zawierająca [...]
Bieganie jest jedną z najlepszych aktywności służących do poprawy wydolności (szczególnie bieg na nartach), poprawy sprawności, zwinności, szybkości czy nawet redukcji tkanki tłuszczowej. Niestety sportowcy płacą wysoką cenę za nadużywanie wspomnianego narzędzia. U większości biegaczy długodystansowych daje się zauważyć wyniszczenie mięśni, [...]
Żurawinie od setek lat przypisuje się działanie lecznicze. Każdy z nas zetknął się z herbatkami, sokami, syropami lub suszonymi owocami żurawiny. Jest ona także dodatkiem do wielu dań, mimo że jej smak nie każdemu odpowiada. Jeśli lubisz cierpki smak soku żurawinowego to wiedz, że to nie tylko zaspokojenie Twoich kubków smakowych, ale także [...]
Magnez jest jednym z najważniejszych minerałów w organizmie, dlatego jego niedobór może powodować spore problemy zdrowotne. Jest niezbędny dla zapewnienia zdrowia komórek i stanowi kluczowy składnik wielu funkcji biochemicznych w organizmie. Niestety większość ludzi nie jest tego świadoma i często cierpi na niedobór magnezu, nawet o tym nie [...]
Substancje ergogeniczne, czyli takie, które usprawniają organizm, poszukiwane są przez ludzkość od tysięcy lat. Doskonałym przykładem takiej substancji ergogenicznej jest posiadająca bogatą historię badań naukowych kreatyna, którą opisano w przeglądach międzynarodowego stowarzyszenia żywienia sportowego (ISSN) z lat 2017 i 2007. Przyszłe badania [...]
Sól jest jednym z najczęściej pojawiających się dodatków w naszej żywności. Jest najważniejszym źródłem sodu w naszej diecie (właściwie, to często sól i sód używane są zamiennie, choć oczywiście pojęcia te różnią się od siebie, ponieważ sól to związek sodu 40% i chlorku 60%). Sód jest niezbędny dla wielu podstawowych funkcji organizmu, w tym dla [...]
Wiemy, iż szanse przeżycia infekcji SARS-2 są znacząco większe przy dużej, regularnej podaży witaminy D (nawet ponad 10000 IU dziennie przez kilka dni, następnie stosuje się dawki podtrzymujące 2000-4000 IU dziennie). Podsumowanie Jak widać, infekcja COVID wiąże się ze spadkiem nasycenia krwi tlenem, wzrostem stanu zapalnego i występowaniem [...]
Według przeprowadzonych w ostatnich latach badań diety wegetariańskie wiążą się z niższym ryzykiem śmierci oraz mają korzystny wpływ na liczne markery metaboliczne (np. stężenie insuliny i glukozy na czczo; stan zapalny). Naukowcy wiedzą, dlaczego tak się dzieje. Dieta wegetariańska zazwyczaj dostarcza dużo warzyw i owoców, które są bogate w [...]
Nie ulega wątpliwości, że niedobory magnezu w diecie osoby dorosłej, jak i nastolatków, wiążą się z przykrymi konsekwencjami dla całego organizmu. Jego udział w diecie jest ważny, ze względu na szereg czynności, jakie pełni. Zazwyczaj początkowe fazy niedoboru magnezu powiązane są z występowaniem drżenia mięśni, głównie np. powiek, co jest dla nas [...]
Najprawdopodobniej to właśnie nadciśnienie tętnicze odpowiada za uszkodzenia, niewydolność nerek oraz zmiany w sercu, które występują u kulturystów (pośrednio przyczyniają się do tego przez stosowanie hormonu wzrostu oraz silne odwadnianie w bezpośrednim okresie przedstartowym). Mówimy o osobach wspomagających się farmakologicznie, gdyż trening [...]
Kiedyś istniała tendencja podkreślania szkodliwości tłuszczów, a promowania węglowodanów. Te ostatnie miały być zdrową alternatywą. Do dzisiaj nieco starsze wydania książek zawierają wskazówki, by ograniczać podaż tłuszczów (szczególnie nasyconych) i cholesterolu w diecie. Przez wiele lat twierdzono, iż tłuszcze roślinne są zdrowe dla układu [...]
Pośród naukowców ustalił się w ostatnich latach konsensus, że osoby starsze powinny spożywać więcej białka, szczególnie jeżeli obserwują utratę wagi, zapadają na jakąś chorobę lub powracają do zdrowia po jej leczeniu. Starzejący się organizm słabo wykorzystuje bowiem spożywane białko, a tym samym potrzebuje go relatywnie dużo do utrzymania [...]
Stewia jest naturalnym słodzikiem 200-300 razy słodszym od cukru. Szereg doniesień naukowych wykazało, że preparaty ze stewii lub jej wyizolowane związki mogą wywierać kilka efektów prozdrowotnych, na przykład: przeciwdrobnoustrojowe / przeciwgrzybicze, przeciwutleniające, przeciwnadciśnieniowe i przeciwzapalne, przeciwpróchnicze oraz działanie [...]
Pacjenci z przewlekłą chorobą nerek (PChN) wykazują zmniejszoną zdolność wysiłkową, słabą sprawność fizyczną i szybko się męczą. Mechanizmy, które się do tego przyczyniają, nie są jasno określone, ale mogą obejmować zmniejszenie funkcji, masy i biogenezy mitochondriów. Badanie naukowe Naukowcy porównywali próbki mięśni niedializowanych pacjentów [...]
Obliczenia naukowców i wyniki badań przeprowadzonych na reprezentatywnych grupach ludności sugerują, że w 2021 r. cukrzyca atakowała 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotykać blisko 1 miliarda ludzi. Dość płynnie staje się ona jednym z najważniejszych problemów naszego stulecia. Podsumowanie Podaje się również, że u pacjentów z cukrzycą na jakość [...]
Resweratrol to naturalny polifenol występujący w znacznych ilościach w orzeszkach ziemnych, skórkach winogron i czerwonym winie. Wspomniane związki polifenolowe, w tym flawonoidy, mogą zmniejszać agregację płytek krwi. Resweratrol od dawna stał się składnikiem rozmaitych suplementów, które mają za zadanie utrzymać organizm w stanie równowagi. [...]